25.07.2008

Cântecul este o portiţă către libertate

Profesorul Mandran la Statuia Libertatii din America


O fotografie istorica a domnlui prof.Mandran in care apar si cele doua turnuri

Gemene din America si care azi nu mai exista


În acest spaţiu edenic creat de Dumnezeu,ce poarta numele Sfintului Mare Ierarh Nicolae toate naţionalităţile, apelând la cultură, manifestată prin toate formele sale, s-a creat o simbioză a bunului simţ, o armonie a vieţii, plecând de la reguluile simple de viaţă, respectul, dragostea faţă de semeni şi credinţa în mântuitorul nostru IIsus Hristos.

Valorile culturale create de-a lungul timpului au fost un adevarat liant in intreractiunile umane de diferite nationalitati iar cintecul a deschis drumul spre liberatate, spre fumusetea sufletului si spre iubire care nu a avut niciodata frontiere.Fiecare etapa a istoriei a creat valori umane dedicate culturi,muzici si dansului specific locuitorilor acestei vetre strabune.

In periaoda regimului austro-ungar unul din mari nostri artisti populari a fost si Atanasie Lipovan care prin talentul sau innascut a impresionat auditoriu oriunde a fost invitat incepind cu locul natal si pina in puternica America unde banateni nostri l-au primit cu sufletul deschis facindu-i sa uite dragostea de locurile natale.

Acelaşi traseu in puternica America l-a avut, după 1990 şi profesorul Mândran Gheorghe cu acordeonul său „ Guerini”, care a trezit la sânmiclăuşenii americani mândria lor de bănăţeni, iubitori de poezie şi cântec, care face oamenii să fie mai buni, mai iubitori şi mai respectuoşi faţă de semenii lor.Prin talentul înnăscut al profesorului Mândran de fiecare data a impesionat auditoriu în orasele Chicago şi New York, precum si la toate delegaţiile venite în oraş, de la cele oficiale, civile şi militare, până la sărbătorile tradiţionale ale oraşului.

Profesorul Mândran Gheorghe are o activitate impresionanta de peste 35 de ani de pasiune în viaţa cultural-artistică a orasului, instruind zeci de generaţii în dragostea pentru muzică şi dans si prezentind spectacole de o rara frumusete acolo unde a fost invitat.

Prin munca sa neobosita si cu multa dragoste si pasiune in anul 1991 impreuna cu sotia sa Natalia pune bazele Ansamblului Sfintul Sava care avea sa duca faima acestui minunat loc de balada si legende.

Incepind cu anul 1993 a reinfiintat Reuniunea de cintece si dansuri Doina si are marele merit de a pune din nou in valoarea Ansamblul Doina care impreuna cu Ansamblul Sfintul Sava a dus intotdeauna cu mandrie si profesionalism valorile artistice ale orasului Sannicolau Mare atat in tara cit si in Europa.

In anul 2007 a participat cu Ansamblul Sfintul Sava pe care il conduce in Capitala Cultural Europeana a anului 2007 orasul Sibiu unde a primit aprecieri deosebite si aplauze indelungi pentru prestatia muzicii si a dansurilor nationalitatilor conlocuitoare.Pentru frumusetea dansurilor si a cintecelor cele doua ansambluri au fost premiate cu diplome si aprecieri din partea organizatorilor si a publicului.

Acest inimos om, un om între oameni, merită intotdeauna tot respectul şi stima locuitorilor orasului Sannicolau Mare.Si munca sa continua daruind in continuare dragostea sa pentru muzica si dans aici in orasul cel mai vestic al Romaniei.Cu acest instrument muzical, acordeonul GUERRINI, maestrul Mandran Gheorghe o incintat auditoriu de la bucurie la tristete si pina la extrax avind in repertoriul sau o bogata si vasta dar si diversificata muzica pentru toate genurile si gusturile muzicale si in plus muzica nationalitatilor conlucuitoare din zona de vest a Romaniei.
Prin muzica sa transmisa auditoriului a fost aplaudat si ovationat la scena deschisa fiindca stie sa transmita prin linistea sufleteasca si speranta si de aceia este iubit si stimat de generatiile pe care le-a initiat in muzica si dans dar si de toti cei care l-au cunoscut.
A cintat alaturi de mari virtozi ai Banatului incintind publicul prin surisul sau suav si cald in care muzica iti merge direct in suflet si cred ca asta este cheia succesului acestui mare talent care s-a nascut in cel mai vestic colt al Romaniei la Beba Veche, linga Triplex Confinium la granita dintre cele tari vecine Romania-Serbia-Ungaria, unde cocosul cind cinta se aude in cele trei tari la fel si maestrul cu acordeonul lui fermecat este cunoscut in localitatile de frontiera din tarile vecine dar si in alte tari ale lumi unde a fost invitat.
Modestia,bunul simt si deschiderea sufleteasca au incununat pe linga marele talent care a stiut sa faca ca impreuna cu cintareti si dansatori sa formeze o singura peronalitate asa cum au fost toti inaintasi nostri care s-au confundat intotdeauna cu masele dind puterea rezistentei in timp a fiintei umane,alimentind sufletele cu dragoste si iubire.Datorita talentului sau muzical profesorul Mandran Gheorghe a participat la toate momentele importante din istoria ultimilor deceni la modernizarea orasului ceea ce ii confera o aura de om cu un caracter deosebit si este unul din multi nostri semeni care prin modesta lor contributie ramin cu adevarati sanmiclauseni.Un cintec la hotarul de apus al maestrului Mandran de aici de la Sannicolau Mare trimitem spre lume vibratia trairii in armonie,iubire,liniste si pace.


2 comentarii:

 1. Hola amigo: quería invitarte que visites el blog que estoy realizando con mis alumnos de segundo año de la secundaria sobre LA DISCRIMINACIÓN.
  http://nodiscrimine.blogspot.com
  Tema arduo e interesante.
  Seguro será de tu agrado.
  Te invitamos que leas lo que gustes de él y hagas una opinión sobre el mismo.
  Tu aporte será valioso.
  Un abrazo desde la Argentina.

  RăspundețiȘtergere
 2. http://translate.google.com/translate_t

  jorge
  merci,mentinem legatura este interesant....ceau

  RăspundețiȘtergere