25.07.2008

Ideea mea calauzitoare,este ideia fraternitatii popoarelor


Cugetarea marelui pianist si compozitor de renume mondial Bela Bartok nascut la Sannicolau Mare:„Ideea mea călăuzitoare,este ideia fraternităţii popoarelor”



Belşugul de înţelepciune, acumulat în miraculoasa memorie a locuitorilor acestei vetre străbune, numită tradiţie, prin varietăţile de formă ale culturii, concretizată în obiceiuri, datini, legende, credinţe şi neîntrecuta creaţie populară transmisă prin viu grai, din generaţie în generaţie, dovedeşte faptul, că aici a existat, permanent, un izvor nesecat de cultură, de dragoste şi credinţă.

Oamenii acestei vetre strabune, adăpându-se la acest izvor, au primit permanent imboldul de a comunica (graiul fiind factorul cel mai important al coeziunii sociale), voinţa de a intra în contact cu realitatea atât de variată, de a şti, de a afla, de a învăţa şi de a dori integrarea în viaţa comunităţii, nevoia de acţiune pentru triumful valorilor asupra nonvalorilor, toate acestea stabilind contactul cu predecesorii noi şi vechi, cu întreg şirul celor care, prin ceaţa vremurilor, au vibrat într-o statornică solidaritate, în lupta împotriva răutăţii şi nedreptăţii, iar prin tezaurul de poveste adunat în ungherele cugetelor, încă din copilărie, au contribuit la desăvârşirea acestui spaţiu divin, Sânnicolau Mare .

Istoria culturii, în această parte a ţării, este produsul maselor, devenind un adevărat fenomen, ce iradiază pe orizontală,în mase, diferit de alte regiuni ale ţării. Aici, personalitatea se dizolvă în mase, iar cea mai mare şi unică personalitate rămân masele, aceasta fiind puterea de rezistenţă a locuitorilor acestei aşezări, de-a lungul timpului.

Cultura, în sens mai larg, este un fenomen complex, atingând toate ramurile vieţii sociale, este o creaţie colectivă a societăţii şi cuprinde tot ceea ce este unitar, de-a lungul veacurilor, în viaţa comunităţii, este tot ceea ce devine un obicei de viaţă, o formă de viaţă deosebită, moştenită de generaţii, specifică neamului românesc şi naţionalităţilor conlocuitoare.

În acest spaţiu edenic creat de Dumnezeu, toate naţionalităţile, apelând la cultură, manifestată prin toate formele sale, s-a creat o simbioză a bunului simţ, o armonie a vieţii, plecând de la reguluile simple de viaţă, respectul, dragostea faţă de semeni şi credinţa în mântuitorul nostru Isus Hristos.


Metafore spuse de Octavian Goga (1925)


Am dorit ca aici la graniţă să avem un altar naţional sfânt şi curat, unde sufletul românesc să îngenunche, aici la Tisa, în faţa celor două hotare să avem o cetate de primenire şi mândrie naţională care să vestească şi să arate gradul de cultură şi civilizaţie al neamului nostru.

(Ministru culturii-Octavian Goga – in1925 la dezvelirea bustului marelui poet national M.Eminescu – Sânnicolau Mare,primul bust ridicat lui Eminescu dupa Unirea din 1918)


O graniţă se apără cu un corp de armată sau cu statuia unui poet alături de inimile tuturora. Aţi ales pe cel mai tare, aţi ales poetul.

(Ministrul culturii Octavian Goga – la dezvelirea bustului lui M. Eminescu 1925).

Patriotismul local al lui Lipovan

Un distins american din Saint Paul,dupa un spectacol de exceptie in 1902, surprins de claritatea şi frumuseţea vocii lui Lipovan, îl întreabă:

„Domnule Lipovan, unde aţi făcut conservatorul şi cu ce profesor?”, la care întrebare Lipovan răspunde ferm:

Am făcut Conservatorul la Sânnicolau Mare, iar cel mai mare profesor al meu a fost poporul.














Participarea Ansamblului "Sfantul Sava" din Sânnicolau Mare

In capitala cultural europeana Sibiu 2007

La Sibiu, Europa cântă şi dansează!

În această seară, Europa cântă şi dansează la TVR 1. De la ora 20.20, Iuliana Tudor vă aşteaptă la un spectacol de excepţie, prilejuit de Ziua Europei, la Sibiu. Proiectul face parte din programul "Sibiu - capitală culturală europeană, 2007", iar conceptul îi aparţine în totalitate prezentatoarei TVR.

Vom avea ocazia să cunoaştem "Europa bună" şi "Europa rea", pentru ca, în final, să vedem "Europa reală", care ne-a adoptat recent.

Pe rând, Iuliana va invita în scenă ansambluri folclorice din România, aparţinând comunităţilor străine din ţară: greci, maghiari, germani, sârbi, turci, italieni, francezi şi rromi –

Ansamblul folcloric profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului", Ansamblul Forumului Democrat German Sibiu, Ansamblul "Eftymos", Ansamblul "Mureşul" - secţia maghiară, Ansamblul Tătărăsc din Medgidia si

Ansamblul "Sfantul Sava" din Sânnicolau Mare.

Pe lângă aceştia, la eveniment participă vedete din generaţia tânără a folclorului românesc, precum Andreea Voica, Niculina Stoican, Robert Târnăveanu, Cristina Gheorghiu, Gabriela Tuţă, Rodica Anghelescu, Ileana Rus. Îi veţi putea urmări interpretând cântece aparţinând folclorului comunităţilor enumerate mai sus, îmbrăcaţi în costume populare specifice acestor popoare, dar şi cântându-şi propriile melodii.

Şi, pentru că toată Europa cântă şi dansează, Iuliana Tudor ne face încă o surpriză: interpreta care va reprezenta România în acest spectacol al tuturor europenilor va fi nimeni alta decât prezentatoarea TVR! Iuliana va interpreta o doină a Mariei Tănase. Partea a doua a emisiunii va fi difuzată de TVR 1 vineri, 29 iunie, de la ora 20.20. (M.F.)http://www.azi.ro/arhive/2007/06/22/tele.htm



2 comentarii:

  1. pacat ca nu lasa nimeni coment imaginile sunt pline de nostalgia vremurilor trecute tinetio tot asa si postati cat mai multe imagini cu "nostalgie" SEBASTIAN

    RăspundețiȘtergere
  2. Sanicolaul Mare este un oras foarte frumos, care a inflorit foarte mult in ultimul timp.
    Dar purtatorul stafetei in ceea ce priveste partea culturala, este dl. Gh. Mandran.
    Va multumim pentru invitatia pe care ne-ati facut-o la " ZILELE ORASULUI SANICOLAUL MARE".
    Nu ne-am ridicat la nivelul asteptarilor, dar am fost onorati ca sa va fim oaspeti.
    Noi suntem inca "mici", pentru manifestari de asemenea gen.
    Va multumim pentru primire si tratatie.
    Va multumim foarte mult.
    CH.

    RăspundețiȘtergere